Nier 1 – Yongquán

nier1De opborrelende bron

Dit is het laagste acupunctuurpunt in je lichaam en werkt vooral in het versterken van je Yin, wat o.a. zorgt voor ontspanning. 

Door dit punt te masseren, masseer je feitelijk al je spanning naar beneden. 
Daarnaast helpt dit punt bij slapeloosheid. Masseer dit punt dan ook voor het slapen gaan en je zal snel in dromenland zijn. 

Doordat dit punt onder je voet zit wordt het automatisch gemasseerd bij het beoefenen van T’ai Chi Ch’uan. Mede hierom is T’ai Chi zeer ontspannend en rustgevend.

Masseer dit punt echter niet (te lang) als je last hebt van vermoeidheid. Het is een sederingspunt en trekt dus juist de Qi uit je Nieren. Je kan dit punt in dat geval juist wel gebruiken voor Moxa, waarbij je juist Qi in de meridiaan brengt.   

Locatie: In de holte in het midden van de voetzool tussen het tweede en derde teenbasisgewricht (Metatarsofalangeaal), op de grens van het tweede deel van de drie voetdelen (tenen niet meegerekend)

Indicatie: donkere teint * angst  *  zwakte van voet en knie *  vergeetachtigheid * impotentie * lendenpijn * hitte van de voetzolen * pijn in de voetzolen *  slaapstoornissen * duizeligheid * hoofdpijn boven op het hoofd * neusbloeding * visusstoornissen * prikkelbaarheid – (kuit)krampen * spanning in rug en nek * opgezette keel * koorts * flauwvallen * shock (neem tevens contact op met een arts!) * vermoeidheid/uitputting * obstipatie * diarree * beklemd gevoel in de buik * spanning in de borst * astma * icterus (geelzucht) * mictiestoornissen (plasproblemen) * hoest * dorst * algemene droogte * zonnesteek * apoplexie (beroerte) (Neem tevens direct contact op met een arts!)  * hypertensie (neem bij aanhouding contact op met een arts) * epilepsie * tand- en kiespijn

WAARSCHUWING: activeer dit punt NIET in maand 8 of 9 van de zwangerschap of bij zware vermoeidheidsklachten! 

Reacties zijn gesloten.