Meridiaanleer

Chi meridiaan leerIn ons lichaam lopen meridianen, die de energie transporteren naar weefsel, spieren, pezen en bloedvaten. Op deze meridianen liggen energiepunten (acupunten) waar een opeenhoping van energie is. In een gezond lichaam is de energie overal in het lichaam ongeveer gelijk en stroomt het vrij rond.

Maar er kunnen ook blokkades ontstaan in de meridianen of een disbalans ontstaan tussen de meridianen onderling.  Dit is de oorzaak van het ontstaan van een ziekte. De TCM is er dan ook op gericht om de energie in het lichaam in balans te krijgen en houden.

De energie in de meridiaan is op een aantal manieren te beïnvloeden;
Eén van de manieren is door rechtstreeks het acupunt te beïnvloeden m.b.v. een naald (acupunctuur), massage (acupressuur), warmte (moxa) of magneten (accumagneten). Hiermee is het tevens mogelijk om een tijdelijke omleiding in de meridiaan te maken waardoor de energie toch weer kan stromen.

Andere manieren om de energie in ons lichaam in balans te krijgen/houden zijn o.a:
Beweging, voeding, kruiden, massage of meditatie 

Door de meridianen stroomt in een vaste periode meer energie en in een andere periode minder energie. Door te leven volgens deze Chinese Orgaanklok  zorg je ervoor dat de energie optimaal zijn werk kan doen op de juiste plek in het lichaam. 

Ieder acupunt heeft een andere functie in die meridiaan. Je kan deze punten op diverse manieren activeren. B.v door het plakken van een Accumagneet.  Dit heft het magneetveld-tekort op, herstelt de doorstroming van energie en doorbloeding, en stimuleert het zelf-genezende vermogen van het lichaam.

Maar je kan deze punten ook zelf activeren door er druk op uit te oefenen (acupressuur). Bij een disbalans zal je merken dat dit punt erg gevoelig kan zijn. Zijn je klachten heftiger van aard, dan adviseer ik je om contact op te nemen met een TCM therapeut (die breder geschoold is dan alleen acupunctuur).

BewarenBewaren

Reacties zijn gesloten.