Lever 肝 Gan

LeverDe lever is de heerser van het Qi en huis van de ziel. De Lever (yin) werkt nauw samen met de Galblaas (yang) en samen vormen zij het houtfunctiesysteem. Dit systeem controleert de bloedhoeveelheid en -kwaliteit, de ogen met het gezichtsvermogen, spieren (spierspanning) en de van gewrichten (bewegelijkheid) en de nagels. 

Als de Lever-Qi in balans is ervaar je een gevoel van behaaglijkheid, moed, creativiteit en werkkracht.

De energie in de Lever beïnvloed zowel de mentale- als fysieke belastbaarheid, een verzwakte Lever-Qi uit zich dan ook in een gevoel van slapte, gebrekkige stress-intolerantie, snelle lichamelijke uitputting, bloedarmoede, onregelmatige menstruatie en angst. 

Hevige en aanhoudende bloedingen zijn een teken van teveel Hitte in de Lever evenals teveel spierspanning. In de TCM wordt er geen onderscheidt gemaakt tussen fysiek en mentaal. 

Leverbloed bevochtigd en voedt de pezen, waardoor soepel bewesgen en contractie van spieren mogelijk is.  Stoornissen in de leverenergie zijn tevens zichtbaar in spierpijn, spierzwakte en alle vormen van reumatische klachten.

De ogen zijn de lichaamsopeningen voor de Hout Qi, een scherp gezichtsvermogen is een teken van een goede Hout Qi. Mensen met oogklachten zoals; bijziendheid, kleurenblind, netvliesontsteking maar ook hooikoorts doen er goed aan om op hun houtenergie te letten.  

Op Qi niveau zorgt de Lever voor: spreiding van Qi en het laten stromen van Qi in de juiste richting.
De Lever herbergt de Hun (Yang aspect van de ether Ziel)

Je kan de Lever-Qi o.a versterken door het doen van lichamelijke activiteiten in de buitenlucht, als je hier geen zin in hebt wijst dit vaak op een verzwakte Hout-Qi.

Lever in balans:  Behaaglijkheid *  moed * creativiteit * werkkracht * besluitvaardigheid
Lever in disbalans:   Reumatische klachten  * bijziendheid * kleurenblind * netvliesontsteking * hooikoorts * leveraandoeningen * spijsverteringsstoornissen * storingen in het urogenitale systeem * teveel spierspanning * spierpijn * angineuze hartklachten * ziekten aan de geslachtsorganen * spijsverteringsstoornissen  
Lever Leegte: (te weinig Qi in Lever)
Acupunctuurpunten: Lever8 + Lever3
Best te toniseren: Na 04.00 uur
Oorzaak Lever Leegte: Slechte nierfunctie
Symptomen: Spier-, pees- zenuwzwakte, verminderde oogfunctie. lichamelijke zwakte, angineuze hartklachten, artrose, ziekte aan geslachtsorganen, spijsverteringsstoornissen, bloedarmoede, vrees, oorsuizen, lichtschuwheid, leveraandoeningen, buikpijn uitstralend naar scrotum, “Houterig lopen” * gevoel van slapte  * gebrekkige stress-intolerantie * snelle lichamelijke uitputting * bloedarmoede  * onregelmatige menstruatie * angst (verzwakte Nier-Chi) * spier- en peeszwakte * oogzwakte 
Tongdiagnostiek: Tong blauwachtig van kleur, bleke of verslapte tongrand
Uiterlijke symptomen: Brokkelige nagels
   
Lever Volte: (te veel Qi in Lever)  
Acupunctuurpunten: Lever2 + Lever3
Beste tijd te sederen: Tussen 01.00 – 03.00 uur
Symptomen: Irritatie, boosheid, woede, ontevredenheid, hoofdpijn, duizeligheid, lichtschuwheid, spierkrampen, braken, buikpijn (met kramp), hevige en aanhoudende menstruatie 
Tongdiagnostiek:  Geel beslagen tong,  feller gekleurde of gezwollen tongrand
Smaak: Bittere smaak in mond

Lees verder over de Levermeridiaan

Reacties zijn gesloten.