Pastinaak compot met appel, peer en rozijen

Een makkelijk recept en ideaal om kinderen kennis te laten maken met pastinaak. Smaakt milt zoet (natuurlijk zoet van appel en peer). Hoewel koude natuur, toch verwarmend(kaneel) en bevochtigend door de bereidingswijze(koken in eigen water).

Ingrediënten
1 pastinaak
1 appel
1 peer
2 handjes rozijnen of krenten
2 a 3 kleine aardappelen
2 a 3 theelepels Kaneel

Voorbereiding
* was de pastinaak en ontdoe deze van de schil
* snij de pastinaak in blokjes van 2 a 3 centimeter
* ontdoe de appel van het klokhuis en snij de appel in stukjes 
* schil de peer, ontdoe deze van het klokhuis en snij deze in stukjes
* Maak de aardappel schoon en snij deze in stukjes

Bereiding
* Doe de pastinaak en aardappel in een pan
* Voeg water toe totdat het geheel net onder water staat
* Breng het water aan de kook en laat dit doorkoken totdat de pastinaak en aardappel gaar(zacht) zijn

* Zet het vuur laag en voeg de peer, appel en rozijnen of krenten toe
* Laat dit langzaam doorgaren totdat het water geheel is verdwenen en een smuiige substantie is ontstaan.
* Voeg al roerend en op smaak de kaneel toe.
* Eventueel het geheel nog met een staaf-mixer fijn maken.
* Kan warm of koude geserveerd worden.

Tips
* Lees hier meer over de Qi/energetisch werking van voeding en hoe je deze kan beïnvloeden via bereidingswijze.
* Eet en kauw voedsel langzaam dit bevordert de spijsvertering en is minder belastend voor het Maag/Milt-systeem. Door voedsel 20 a 30 keer te kauwen wordt voldoende spijsvertering bevorderend speeksel toegevoegd.

Reacties zijn gesloten.