Chi voeding

Voeding gaat direct ons lichaam binnen en ons lichaam haalt vervolgens uit dit voedsel dat wat het nodig heeft. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat voeding een zeer belangrijke bijdrage levert aan onze gezondheid.

In de Chinese voedingsleer wordt gekeken naar het energetisch effect van een bepaalde voedingsstof (de thermische werking). Wat doet de voeding eenmaal in het lichaam met ons? Het kan ons zowel energie geven als energie wegnemen!

pompoensoep

De thermische waarde is één aspect waar rekening mee gehouden wordt;
Planten die langzamer groeien zijn warmer dan snelgroeiende planten.
Chemisch gestimuleerde planten zij meer koelend dan planten van de koude grond.
Voeding met een blauwe, groene of paarse kleur zijn vaak meer koelend dan rood, geel of oranje voedsel.

Niet alleen de voeding is belangrijk maar ook de bereiding ervan.
Zo kunnen we voeding yangiseren (verwarmen, vocht onttrekken), maar ook yiniseren (verkoelen, bevochtigen). Een langere kooktijd met een lage temperatuur geeft meer warmte dan een korte kooktijd op heet vuur. En hoe langer de kooktijd, hoe meer Qi er toegevoegd wordt aan het voedsel.

Bij ieder jaargetijde hoort zijn eigen voedsel, als uitgangspunt kan je nemen dat je uitsluitend groente en fruit uit eigen land en uit het seizoen nuttigt. Daarnaast hoort bij een ieder persoonlijk ook zijn eigen voedingspatroon.
Ben je b.v. een Water-type dan is het verstandig om zeer beperkt verkoelend voedsel te nemen.
Ben je een Vuur-type  dan is het verstandig om uit te kijken met het nuttigen van scherp eten.

Voeding wordt in de TCM ook ingezet als medicijn, waarbij er gekeken wordt naar de algehele energie balans in de verschillende orgaansystemen en op basis daarvan een dieet advies gegeven, al dan niet in combinatie met een specifieke Qigong oefening, een massage of een accumagneetbehandeling

BewarenBewaren

Reacties zijn gesloten.