De orgaanklok tussen 13.00 en 15.00 uur

Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de dunne darm het actiefst.

Functie:
spijsverteringDe dunne darm draagt bij aan de vertering van het voedsel. De voeding wordt daar opgesplitst in eiwitten, vetten en suikers in een vorm dat door het lichaam op te nemen is. De dunne darm moet ook de keuze maken of voedsel verteerbaar is of dat het doorgestuurd wordt naar de dikke darm en uiteindelijk het lichaam in faeces verlaat.

Wat kun je op dit tijdstip van de dag het beste doen?
Op dit tijdstip heeft het lichaam veel van zijn energie nodig voor de spijsvertering. Het beste is om daarom niet intensief te bewegen maar juist rustig of om ongeveer 20 minuten te gaan slapen. Een siësta, zoals die in veel landen gehouden wordt is ideaal.

Een verdoving werkt op dit tijdstip veel beter dan in de ochtend.

Voeding:
Bbittere voedingsmiddelen en dranken.

Samenwerking:
De dunne darm werkt samen met het hart.
De samenwerking hiertussen staat voor blijdschap en plezier. Als je ruimte maakt voor deze emoties zal je een meer evenwichtig persoon zijn. Anders kan er als gevolg, leegte en uitputting ontstaan die opgevuld wil worden door kortstondige, oppervlakkig vreugde en de neiging naar verslaving. Waar wordt jij vrolijk van?

Klachten:
Een slecht dunne darm energie is daardoor ook zichtbaar in het moeite hebben met keuzes maken en slecht nee kunnen zeggen.

impingement syndroom

 

De dunne darm meridiaan loopt direct over het schoudergewricht. Er ontstaat hier vaak kalkafzetting tussen de pezen. (impeachment syndrome). De arm is door de heftige pijn dan nog moeilijk te bewegen.
De behandeling richten op het oplossen van de dunne darm problemen, lost vaak ook het schouderprobleem op.

 

De twaalfvingerige darm is het eerste gedeelte van de dunne darm en staat in verband met de linker bijnier. Bij stress of slecht verteerbaar voedsel kunnen er zweren ontstaan in dit gedeelte van de darm, die gekenmerkt worden door hevige pijnklachten.

Bij de dunne darm hoort het element vuur.

Chi oefeningen:
Zhan Zhuang Chi Kung – Staan als een boom – Handen t.h.v. ogen met handpalmen naar buiten gedraaid – Vuur houding

Reacties zijn gesloten.